Prolotherapie

Den Hoek introduceert een nieuwe therapie: Prolotherapie, voor paarden en kleine huisdieren.

Met genoegen kunnen wij onze klanten mededelen dat de dierenartsen van Den Hoek een nieuwe therapie, genaamd Prolotherapie, kunnen toepassen. Prolotherapie bevordert het herstel van acute en chronische problemen in bijvoorbeeld spieren en pezen.

Prolotherapie stimuleert de regeneratie van verzwakt bindweefsel, gewrichtsbanden en pezen op de beschadigde plekken en vermindert pijn aan spieren en gewrichten.

Bij Prolotherapie worden bepaalde oplossingen ingespoten op plekken die beschadigd zijn door letsel, trauma of overbelasting. De oplossing wordt specifiek samengesteld op basis van de weefselschade van het individu en bevat combinaties van zuivere natuurproducten die de groeifactoren op de beschadigde plekken stimuleren. De uiterst milde, natuurlijke ontsteking die aldus ontstaat zal het beschadigde weefsel prikkelen tot herstel, pees en bindweefsel dikker, sterker en stabieler maken en daardoor de plaatselijke en dieper gelegen belasting verminderen.

Prolotherapie bestaat in eerste instantie uit 4 behandelingen om de 2 weken. Daarna volgt een evaluatie en zullen de behandelingen op steeds langere termijn plaatsvinden tot slechts eens in de paar jaar of helemaal niet meer. Prolotherapie kan daarom een goed alternatief bieden voor ingrijpende en dure operaties en/of gecombineerd worden met andere beschikbare therapieën zoals acupunctuur, neuraal therapie, chiropractie of osteopathie.

Prolotherapie is voor het eerst toegepast aan het eind van de 19e eeuw en werd daarna verder ontwikkeld door de Amerikaanse huisartsen Dr. G.S. Kackett en Dr. Gustav Hemwall. De laatste heeft meer dan 10.000 gevallen beschreven met een succes percentage van 75%-90%.
Sindsdien hebben veel dierenartsen de positieve resultaten van deze methode bewezen.

Wanneer?
Prolotherapie kan bij dieren behulpzaam zijn bij artrose en in veel voorkomende acute en chronische blessures, zoals bijvoorbeeld:

  • chronische pijn in bindweefsel of pezen als gevolg van verstuiking of overbelasting.
  • chronische pijn als gevolg van regelmatige bewegingsbelemmeringen, vooral in de hals/nek, borst, lenden en lumbosacrale gebieden, cervicobrachiaal pijnsyndroom, schouder en nekpijn, lendeninstabiliteit, lumbale spondylose, blessures in het SI gebied, wobbler syndroom.
  • artrose en artritis van de perifere gewrichten, spondylose op alle plaatsen van de rugwervels,  zwakke kruisbanden, kniebandletsel, afgescheurde kniebanden.
  • intolerantie voor steroïde en non-steroïde medicijnen en wanneer patiënten niet opknappen na operaties, steroïde injecties, fysiotherapie, chiropraktische en ostheopatische behandelingen of wanneer deze therapieën niet wenselijk zijn.