Den Hoek

dogs, shepherd dog, pet

De vijf elementen bij honden

De Vijf Elementen bij honden

Meer informatie over de vijf elementen bij dieren is beschikbaar via de website www.devijfelementen.nl

Onderstaande tekst is naar idee van Eric Laarakker en bewerkt door Stella de Vries

De Vijf Elementen

De Vijf Elementen komen overeen met vijf typen honden, deze zijn niet rasgebonden, al passen sommige rassen wel meer in een bepaald element. Hoewel het karakter van een hond in verschillende elementen kan passen, domineert meestal één element. Bij sommige honden zie je dat twee elementen domineren. In een Vuurhond kunnen dus best componenten van het Houtelement zitten. Natuurlijk kunnen er door bepaalde omstandigheden gedragsveranderingen optreden. Het is dan ook de kunst om de grote lijnen die min of meer constant zijn er uit te halen.

Wat kunnen we ermee

Om uw hond in te delen, is het van belang dat u de verschillende elementen leert herkennen. Als hulp daarbij geven we vijf profielschetsen, zodat u zich een beeld kunt vormen van een bepaald type. De profielschetsen zijn voorbeelden om een aantal karaktereigenschappen duidelijk te maken en er een beeld van te vormen. Wanneer we weten welk element de boventoon voert, werpt dat licht op de doelen die we stellen, de talenten van de hond, de houding die we aannemen ten aanzien van onze hond, maar ook de verwachtingen en de resultaten.

Het onthult onder welke omstandigheden we een conflict kunnen verwachten, welke oplossing de voorkeur heeft, waar verzet schuilt en waar zijn kwaliteiten liggen. Gelukkig zijn er vele manieren om een hond te trainen; een goede trainer / eigenaar kent verschillende methoden om een gedrag aan– of af te leren.

De Vijf Elementenleer kan daar een prachtige aanvulling op zijn. Bij een training is het handig om in te spelen op de vermogens die het meest ontwikkeld zijn en in te zien in welke situatie de hond op zijn best is. Maar ook welke methode het best bij een bepaald type past, en bij welke methode de hond gefrustreerd en onzeker wordt.

Een gedragsdeskundige, bekend met de Vijf Elementenleer kan bij pups van 7 weken, in aanvulling op de puppytest, al vaststellen of het een Hout-, Vuur-, Aarde-, Metaal- of Water-type betreft.

Het vaststellen van het type hond

Bij het trainen van een hond zal ook uit de indelingen blijken dat niet iedere hond geschikt is voor het doel wat we voor ogen hebben. Het bijtijds inzien van de mogelijkheden en het onvermogen van de hond, behoed ons en de hond voor teleurstellingen. Of het helpt ons met het bijstellen van ons verwachtingspatroon. U zult meer begrip krijgen voor het gedrag van uw hond. Om te bepalen welk type hond u heeft, of welk type hond u wilt, is het van belang om de hond in verschillende situaties en onder diverse omstandigheden te observeren. Probeer altijd objectief te blijven, voor een eigenaar is deze objectiviteit altijd het moeilijkst. Zijn of haar indruk wordt altijd beïnvloed door wat hij of zij wil zien! Wellicht is het een idee om iemand die de hond goed kent om hulp te vragen. Bij de beschrijving van de elementen worden een aantal rasgroepen genoemd. Vaak zie je honden uit deze rasgroepen meer bij een element passen dan honden uit andere rasgroepen. Dat neemt niet weg dat er grote individuele verschillen kunnen zijn en eigen observatie en interpretatie altijd doorslaggevend is. Lees op de volgende pagina’s meer over de typen honden volgens de vijf elementen:

Hout

houtHout is verbonden met de lever en de galblaas, de ogen, pezen en nagels.
De bijbehorende emoties:
Uit balans: agressie, frustratie en stressgevoelig
In balans: moedig, dynamisch en energiek

De houthond, dynamisch en temperamentvol

De Houthond heeft kracht, is moedig en energiek. Hij is dol op hard en hoog, houdt van actie, beweging, avontuur en een dito baas. Competitie is zijn grootste genot. De hond straalt kracht uit en is zeer energiek. Hij is vastbesloten en heeft bovendien een hekel aan autoriteit. Dat betekent dan ook dat deze hond extreem zelfstandig is, zijn eigen weg zoekt en constant zijn grenzen probeert te verleggen.

Hij heeft een grote persoonlijke ruimte om zich heen nodig, waarin hij onbeperkte vrijheid en beweging heeft. Met de juiste begeleiding zal deze hond zich ontwikkelen als een moedige, zelfverzekerde en krachtige hond. In een roedel zal de Alfa-reu vaak een Houthond zijn.De hond is soepel, gespierd en vierkant gebouwd. Hij heeft een krachtig en atletisch uiterlijk. Door zijn vechtersmentaliteit moet deze hond tegen zichzelf beschermd worden. Hij is impulsief en kan niet tegen zijn verlies. Aangezien deze hond een gespierd uiterlijk heeft, bestaat het gevaar dat hij al op jonge leeftijd wordt overnomen, mede door het feit dat hij zich zelf aanbiedt. Deze honden hebben een zeer hoge pijngrens.

Eigenaar

Duidelijk moet zijn dat deze hond een echte baas nodig heeft, met een hoog natuurlijk overwicht gehalte. Probeer rustig te blijven, niet uit balans te raken, te schreeuwen of op een andere manier te laten merken dat de situatie niet meer onder controle is.Komt o.a. voor in de volgende rasgroepen:

  • Herderhonden en veedrijvers, zoals de Mechelse Herderhond
  • Dogachtigen, met name de Rottweiler
  • Pinschers
  • Schnauzers
  • Terriërs

VUUR

vuurVuur is verbonden met het hart en de dunne darm, de tong en de bloedvaten.

De bijbehorende emoties:
Uit balans: nerveus
In balans: vreugde en uitbundigheid

De Vuurhond, intelligent en vrolijk.

De Vuurhond houdt van interactie met mensen, speciaal als ze haar komen bewonderen. Ze is flitsend en intelligent. Ze heeft een scherpe intuïtie en heeft volledig vertrouwen in de begeleider, mits de begeleider in balans is en de relatie goed is (van een nerveuze eigenaar wordt zij ook nerveus). Het leven is een groot feest en ze wil er niets van missen. Ze wil alles in de gaten houden en geniet van reuring om haar heen.Deze dieren zijn dol op shows in al haar facetten; het borstelen, het showen, de aandacht, ze vinden het geweldig. Deze hond is snel afgeleid door andere honden, zij houdt van interactie. Het zijn komieken en hoe meer ze wordt bewonderd, hoe meer ze zichzelf laat zien. Dit geldt ook voor wedstrijden, maar snelheid is iets waar de vuurhond niet van houdt, het gaat om gratie.

Ze is zeer (pijn)gevoelig en piept al voor er maar iets aan de hand is! Het zijn vaak mooie honden om te zien, met een zachte, lenige bouw, met een soepele en sierlijke manier van bewegen, de poten zijn vaak lang en slank.

Vuurhonden zijn snel verveeld en hebben dan ook veel afwisseling nodig!

Eigenaar

De Vuurhond is door haar intelligentie in staat snel te combineren. Dit vraagt van de eigenaar enig inzicht in de leerprocessen van een hond. Het is een hond die erg op mensen is gericht en heeft een zachte doch strakke begeleiding nodig om niet tot een plaag te worden. Fysiek contact is van groot belang bij deze hond.Blijf rustig en geduldig. Ergernis tijdens een training is een slechte eigenschap, de prestaties zullen er onherroepelijk door omlaag gaan.
Geduld en positief trainen zijn bij deze honden een ´must´.

Het spreekt dan ook voor zich dat deze hond uitgebreid moet worden beloond en bejubeld bij het vertonen van het gewenste gedrag. Vaak zijn deze honden niet `voergevoelig` en zijn ze slecht te motiveren met iets lekkers, het zijn over het algemeen lastige eters. Wees creatief, beloon de hond met iets wat de hond ook werkelijk als beloning ervaart.

Komt o.a. voor in de volgende rasgroepen:

  • Herderhonden en veedrijvers, teckels
  • Staande Jachthonden
  • Gezelschaps- en dwerghonden, met name de poedel
  • Pinchers
  • Terriërs

Aarde

aardeAarde is verbonden met de milt en de maag, de mond, lippen en spieren.

De bijbehorende emoties:
Uit balans: tobben en slecht concentratievermogen.
In balans: zachtmoedig en rustig

De Aardehond , bomvast en betrouwbaar

De Aardehond is sociaal ten opzichte van mens en dier. Met veel vriendelijkheid kijkt hij de wereld in. Hij is betrouwbaar en vrolijk van aard, bovendien zeer evenwichtig en trouw.

Het is een innemende hond waarbij zelfs mensen die geen honden gewend zijn, zich op hun gemak voelen! Het is een fijne hond in de omgang met kinderen, hij maakt zich namelijk niet zo druk, hij vindt het allemaal wel best. Zelfs de buurkinderen kunnen met hem ravotten, een echte gezinshond dus!

Maar, omdat de hond erg tolerant is, kun je het ook te gek maken en hem overvragen, hij is gevoelig voor overbelasting en overgewicht. Deze hond heeft een sterk lichaam met volle spieren en heeft een voorliefde voor eten, hij eet niet maar vreet! Hoewel de Aardehond niet snel beweegt, gaat hij zeer efficiënt met zijn energie om. Het is een geweldige hond om uren mee door de natuur te zwerven.

Eigenaar

Een Aardehond is bomvast en heeft één motto, rustig aan, morgen is er weer een dag. Dat betekent dat de eigenaar van een Aardehond niet te veel prestatiedrang moet hebben.

Dit type hond past goed bij een eigenaar die van lekker wandelen houdt en er alleen of met het gezin vaak op uit trekt.

Ondanks zijn meegaande aard zal ook deze hond, als de kansen zich voordoen, klimmen op de hiërarchische ladder, waardoor de hond, te zelfstandig wordt. Hij zal zich richten op zijn eigen interesses, en krijgt lak aan de hele wereld. Kortom, hij wordt oncontroleerbaar en ongehoorzaam.

Komt o.a. voor in de volgende rasgroepen:

  • Niet-staande Jachthonden, zoals de Labrador Retriever
  • Dogachtigen
  • Berghonden
  • Zwitserse Sennenhonden

Metaal

metaalMetaal is verbonden met de longen en dikke darm, de neus, vacht en de huid.

De bijbehorende emoties:
Uit balans: in zichzelf gekeerd, verdriet
In balans: krachtig en recht door zee

De metaalhond , evenwichtig en eerlijk.

Deze hond heeft een evenwichtig karakter, hij is rustig en tolerant ten aanzien van zijn omgeving. Hij is op zijn best in een omgeving waar duidelijke regels gelden.

De Metaalhond is betrouwbaar en heeft een hekel aan conflicten en wanorde. Wanneer hij eerlijk wordt getraind en behandeld werkt hij graag, maakt snel vorderingen en zal zijn werk uitstekend doen. Het feit dat hij gematigd enthousiast is en zich vaak afstandelijk gedraagt, wil niet zeggen dat hij niet graag werkt. Dit is echter zeer afhankelijk van het ras!

Met zijn vierkante, slanke en sterke postuur straalt hij rust en volwassenheid uit. Aangezien de Metaalhond de neiging heeft om zich af te sluiten is het van belang om contact met hem te houden.

Maak tijd om dagelijks, onvoorwaardelijke aandacht voor de hond te hebben, in de vorm van borstelen, massage of aanraakoefeningen. Als deze hond oneerlijk wordt behandeld of in een chaotische omgeving zit, zal hij een poging doen om de orde te herstellen. Bij te veel onbegrip trekt hij zich terug in zijn metalen schulp. Wordt stijf, depressief en geeft geen respons meer.

Eigenaar

De Metaalhond komt het best tot zijn recht bij een gedisciplineerde, rustige en eerlijke eigenaar.

Het is een hond voor in een gezin, waar alle neuzen één kant uit staan. Onder normale omstandigheden, bij kinderen die van dieren houden, zal hij zich op zijn gemak voelen en een fijne kameraad zijn.

Deze hond voelt zich het best bij een duidelijke en consequente baas, het zgn. no-nonsense type. Het is belangrijk deze hond “honds” te benaderen en het gedrag niet te vermenselijken, want hij begrijpt niets van democratie: hij is veel gelukkiger met duidelijke leefregels. Zijn sterke, symmetrische bouw en compacte spieren stelt de eigenaar in staat om veel met de hond te ondernemen.

Komt o.a. voor in de volgende rasgroepen:

  • Niet-staande Jachthonden, zoals de Labrador Retriever
  • Schnauzers
  • Dogachtigen, zoals de Hovawart
  • Berghonden
  • Zwitserse Sennenhonden

Water

waterWater is verbonden met de nieren en blaas, de oren, botten en de vacht.

De bijbehorende emoties:
Uit balans: angstig en wantrouwend
In balans: wilskrachtig en oplettend

De Waterhond, gevoelig en creatief

Een Waterhond in balans is een hond met een prachtige uitstraling, een atletisch lichaam en een mooie en schone vacht. Van nature is ze een eenling en voorzichtig in het zoeken van contact.

Met haar heldere en verstandige ogen tast ze de omgeving af, alle situaties tegen elkaar afwegend. Het is een taaie en sterke hond.

Emotioneel is ze bijzonder gevoelig. Ze is nieuwsgierig, oplettend en vindingrijk, maar kan ook nerveus zijn. Ze schittert en straalt wanneer ze vol enthousiasme wordt gemotiveerd om iets te ondernemen. Maar wanneer ze aan haar lot wordt overgelaten komt ze in een neerwaartse spiraal terecht en zal ze verstenen.

Op bekend terrein zal ze zonder meer in staat zijn om ingewikkelde oefeningen uit te voeren, echter op het wedstrijdterrein zal ze te angstig of onzeker zijn om te presteren.

Eigenaar

Deze onafhankelijke en wijze hond verdient een baas die haar fijngevoeligheid begrijpt. Deze hond heeft veel ruimte nodig. Als zij in een hectische leefomgeving terechtkomt, waar veel stress is en te weinig ruimte, zal ze nerveus en wantrouwend worden. Ook onder druk van een dominante baas raakt ze uit balans. Gun haar, zowel fysiek als emotioneel, ruimte en vrijheid.

Zoals bij iedere hond, maar zeker bij dit type, is het belangrijk om haar angst niet te bevestigen. Enig inzicht in lichaamstaal is dan ook heel handig. Ze komt het beste tot haar recht bij een eigenaar waarbij ze hond mag zijn, die haar vertouwen kan geven, stabiel is en vooral rustig blijft.

Komt o.a. voor in de volgende rasgroepen:

  • Windhonden
  • Herdershonden, met name Belgische Herdershonden
  • Staande Honden
  • Terriërs, zoals de Irish Softcoated Wheaten Terriër

© 2014 Holistische praktijk voor dieren Den Hoek.
Niets uit dit artikel mag worden gepubliceerd, gekopieerd of verspreid worden aan derden, zonder uitdrukkelijk toestemming van ons.

Scroll naar boven

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Klik op accepteren, als u akkoord bent met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten