Vragen Vuurtje 6 januari

Vraag: “Nog een keer een poging 😉 ondertussen heeft Leo ook een neusspoeling gehad, maar hij blijft nog steeds zeer taai groen snot houden. Er waren ook geen poliepen te zien. Hij krijgt 2x daags probiotica en L Lysine poeder. Ik zou nog een anti viraal medicijn kunnen proberen(?)

“Goedemorgen, ik zou graag willen weten of een holistische behandeling ook ingezet kan worden bij een kitten (6mnd) met niesziekte. Ik loop al ruim 4 maanden met mijn katertje Leo bij de DA. Maar op de een of andere manier lukt het zijn lijfje niet om het virus (bacterie) te verslaan. Hij heeft al diverse antibiotica kuren achter de rug, maar nog steeds geen verbetering. Is er een behandeling om zijn weerstand te verhogen? Leo is een actief kereltje, eet en groeit goed, maar zijn koppie blijft vol groene, dikke kleverige snot zitten 😞
Bedankt Trudie & Leo 🐾”

➡️ U kunt hiervoor het beste een keer een afspraak inplannen om Leo helemaal door te laten meten. De kans is vrij groot dat het inmiddels niet meer viraal is, maar bacterieel (gezien het groene snot) en waarschijnlijk ziet er een dieper (auto) immuun probleem onder. De middelen die u inzet hadden nu al wel resultaat moeten geven namelijk.

Goede voornemens

Een nieuw jaar is van start gegaan. Een periode waarin iedereen vooruit kijkt naar het jaar wat gaat komen én goede voornemens maakt.

2020 is het jaar waarin Marlies en ik alweer 10 jaar bij Den Hoek werken. Ik weet nog heel goed dat ik net begon en dacht: “ga ik dit ooit allemaal leren en begrijpen?!”.

Na 10 jaar heb ik inderdaad een hele hoop geleerd en één van die dingen is dat je niet alles kunt en hoeft te begrijpen.

Ook ik heb goede voornemens voor het nieuwe jaar. Één daarvan is beter voor mezelf te zorgen en dan specifiek voor mijn lichaam. Ik heb een rug die niet in hele beste staat meer is en eigenlijk regelmatig behandeld moet worden. Echter loop ik vaak veel te lang door en het kwaad is dan al geschied.

Gelukkig heb ik de luxe om een geweldig team om me heen te hebben, waaronder ook een aantal ontzettend goede humaan therapeuten.

Huib was destijds mijn eerste redder in nood. Naast het feit dat ik een slechte rug heb, ben ik ook een paardenmeisje en wie met paarden werkt weet: een ongeluk zit in een klein hoekje.

Spreekkamer 1 was ooit een humaan behandelkamer en Huib zijn vaste werkplek. Ik zie hem nog staan in de deuropening, afkeurend schuddend met zijn hoofd als ik weer door de cursusruimte strompelde omdat ik een crash had gemaakt of me vertilt had.

“Wat heb je nou weer gedaan?! Kom straks maar even op tafel.”

En dan ging ik weer, naar de “martelkamer”. Hoe blij en dankbaar ik achteraf altijd was (en nog steeds ben), op het moment zelf is het alles behalve een feest.

Een aantal jaar geleden is de behandelkamer beneden een kleine huisdieren spreekkamer geworden en worden de mensen in diverse ruimtes in de hooimijt behandeld.

Ook is Huib een lange tijd niet werkzaam geweest binnen Den Hoek, maar inmiddels gelukkig weer terug!

Annette heeft in de tussentijd de taak “houdkellyopdebeen” therapeut op zich genomen.

Gelukkig ben ik ouder en wijzer en maak ik aanzienlijk minder vaak een crash. De rug blijft echter slecht, dus vrij regelmatig moet er toch worden ingegrepen.

Zowel Huib als Annette vind ik op persoonlijk en collegiaal vlak ontzettend leuke en lieve mensen, die ook erg goed zijn in hun vak, maar als ik bij ze op tafel lig vervloek is ze nog weleens.  

Beide zijn er meester in om hun naalden precies op, letterlijk en figuurlijk, de zere plek te zetten. Maar mede dankzij hen kan ik nog paardrijden en functioneren met aanzienlijk minder pijn en daar ben ik ontzettend dankbaar voor!

Mijn goede voornemen is dus om preventief me te laten behandelen en niet te wachten tot ik me bijna niet meer kan bewegen. Hopelijk zijn de bezoekjes aan de “martelkamer” dan ook wat aangenamer.

U kunt bij onze humaan therapeuten terecht voor diverse klachten, zowel lichamelijk als geestelijk.

Volg mijn goede voornemen en zorg goed voor uzelf in 2020!

Vragen Vuurtje 23 december

Vraag:”Nog steeds heel nieuwsgierig dus nog een poging. 😊
Ik hoorde dat jullie voor paarden werken met een nosode enting (hoop dat ik dit correct schrijf..)? Wat houdt dit in? En wordt het goedgekeurd net als een normale enting?”

➡️Dat klopt, zowel voor de paarden als voor de kleine huisdieren is dit mogelijk. Dit zijn gewoon reguliere entingen. Wij doen deze in de Harmonic Balancer, een apparaat wat middels trillingsfrequenties ervoor zorgt dat de enting minder belastend is voor het lichaam. Dit doet overigens niets af van de werkzame stof in de entingen.

Vraag: “Bij een paard met leverproblemen kan je vrij gemakkelijk zien wanneer je weer moet ondersteunen met Phytonics Liver comp (geel tandvlees of ogen). Maar hoe kan je nier zwakte zien zonder iedere keer een meting te laten doen?”

➡️Nierzwakte kan op diverse manieren tot uiting komen. Extra stram,- en stijfheid tijdens natte en koude periodes kan wijzen op een zwakke nierenergie. Klachten aan de onderrug, omdat dit het gebied is waar de nieren liggen. Hier kunt u er meer over lezen:
https://www.phytonicsmed.com/nierenergie

Vraag: “Ik heb een vraag over Hypo Balance. Zou dit ook kunnen helpen bij de verharing van ouder ijslands paard (met een zware vacht) wat volgens de reguliere test geen PPID heeft? Ben heel benieuwd of met dit product het paard door zijn wintervacht komt. En wanneer zou je moeten beginnen? Mag Hypo Balance ook samen gegeven worden met andere natuurlijke middelen zoals bv een reinigingskuur of Gluco Balance ? En hoelang moet de Hypo Balance gegeven worden in dit geval?”

➡️Het kan zijn dat de waardes in het bloed nog geen PPID aangeven, maar dat het lichaam al wel uit balans is. Hypo balance is dan zeker de moeite waard om uit te proberen. Dit kan gewoon naast andere natuurlijke middelen, zoals Detox of Gluco balance, worden ingezet.

Oogproblemen paard

Bij het paard komen verschillende oogproblemen voor zoals uveitis (maanblindheid), conjunctivitis (slijmvliesontsteking) en cornea (hoornvlies) beschadigingen.

Maanblindheid

Vooral maanblindheid is de nachtmerrie van elke paardeneigenaar, het is een terugkerende ontsteking in het oog van het paard. Het is een erg pijnlijke aandoening, waarbij het zicht bovendien verloren kan gaan. De behandeling is langdurig en intensief.

Behandelmethode

De ontsteking ontstaat door een (auto)immuunreactie met als mogelijke veroorzaker een virus, bacterie of parasiet. Het immuunsysteem speelt hier dus een grote rol. Vanuit de acupunctuur gezien is de Lever-energie belangrijk bij oogproblemen. De staat van de Lever uit zich namelijk o.a. in de ogen, hoeven en pezen van het paard.

Met behulp van de lecherantenne kunnen we de dieperliggende oorzaak van deze (immuun)reacties in het oog opsporen en gericht aanpakken. We kunnen daarna het probleem zowel lokaal (in het oog) als systemisch (in het lichaam) gaan behandelen. Voor het oog zelf kunnen we een persoonlijk op het paard aangemeten oogdruppel samenstellen. Deze oogdruppels kunnen naast de reguliere oogmedicatie worden toegediend.

Dit geldt niet alleen voor maanblindheid, maar voor alle oogproblemen.

Vragen Vuurtje 9 december

Vraag: “Goedemorgen allemaal, een week geleden heb ik een halve knie operatie ondergaan. Mijn vraag is wat kan ik doen om de narcose te behandelen en de wondverzorging. Wat kan ik doen voor een mooie snelle genezing. Fijne dag allemaal en bedankt voor het lezen.”

➡️Om uw lichaam te helpen opschonen na de narcose kunt u het beste kiezen voor een reinigingskuur, bijvoorbeeld @ [1626424097642186:274:Phytonics] Detox comp. Daarnaast adviseren wij in zulke gevallen altijd Traumeel S aan. Deze is er in druppels om in te nemen en in gel om te smeren. Dit helpt zwelling te verminderen en het herstel te bespoedigen. Zeker de druppels zijn heel erg prettig na operatie.
Wat betreft de wondgenezing kunt u het beste kiezen voor een goede kwaliteit wondzalf met honing. Bijvoorbeeld @ [577630192637080:274:Vetramil] of Phytonics Wound cream. Is de wond mooi genezen en de huid niet meer rood? Dan kunt u gaan smeren met Phytonics Scar cream om het eventuele litteken te minimaliseren.
Wij wensen u een voorspoedig herstel!

Vraag: “Valt er samen met jullie iets te doen aan zomereczeem bij een pony?”

➡️Jazeker! Bij zomereczeem zijn een aantal factoren erg belangrijk. De belangrijkste is om tijdig te beginnen, als het dier al geschuurd heeft is het een stuk lastiger om dit weer rustig te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken wat de oorzaak is van de zomereczeem.

  • Bij veel paarden en pony’s met eczeemklachten zien wij een verstoring in de suikerstofwisseling en daarbij overgewicht. Er zitten dan vetophoping bij de manenkam en staartaanzet. Als dit het geval is moet dit als eerste aangepakt worden. Daarnaast zijn veel paarden en pony’s met deze klachten erg gevoelig voor de Culicoïdesmug.
  • Overgewicht en een verstoring van de suikerstofwisseling kan worden aangepakt met Phytonics Gluco balance (in combinatie met aanpassingen in het rantsoen).

Voor de gevoeligheid voor de de Culicoïdesmug kiest u voor PUUR Culico. Daarnaast is het voor deze paarden en pony’s erg belangrijk dat ze elk voor,- en najaar een reinigkuur krijgen, bijvoorbeeld Phytonics Detox comp of PUUR Drainage. Wilt u een passend advies voor uw pony? Dan kunt u het beste een afspraak inplannen.

Vraag: “HOE kunnen jullie de ziekte van Lyme diagnostiseren zonder bloedonderzoek?”

➡️ Lyme is een hele complexe ziekte met een onvoorspelbaar verloop. Ook met bloedtesten is er helaas niet altijd een duidelijk uitsluitsel te geven. Het moment van bloedafname en het soort bloedonderzoek speelt hierin een belangrijke rol. Wij werken sinds kort samen met Pro Health voor bloedonderzoeken humaan. Ook op veterinair gebied zijn we bezig of er meer mogelijk is op het gebied gerichter van bloedonderzoek.

Binnen onze praktijk meten wij met de Lecher antenne. Hiermee kunnen meer dan 5000 frequenties in het lichaam gemeten worden en zo afwijkingen worden gevonden. Maar zelfs met de lecher antenne is Lyme soms moeilijk meetbaar. Een van de oorzaken hiervan is dat Lyme zich vaak heel lokaal manifesteert. Bij een verdenking van Lyme adviseren wij vaak een bloedonderzoek, komt hier Lyme uit dan weten we direct hoe te gaan behandelen. Komt hier geen Lyme uit, dan moeten we naar aanleiding van de symptomen en het meten een behandelplan gaan opstellen.

Ontzettend complex, maar gelukkig boeken we vooralsnog steeds betere resultaten met het behandelen!

✨Product van de week✨

Cibapet CBD Pastilles voor de kat

Cibapet CBD pastilles zijn bereid met geconcentreerde CBD. Zo krijgt je kat de juiste hoeveelheid van dit krachtige, plantaardige bestandsdeel binnen. Net als mensen hebben katten een endocannabinoïde systeem, ook wel het ECS genoemd. Dit systeem wordt beïnvloed en ondersteund door cannabinoïden, zoals CBD. Op die manier kunnen fysieke en emotionele ongemakken worden verzacht. Tegelijkertijd worden de juiste fysiologische functies van je katachtige ondersteund.

Ben je bezorgd dat je kat misschien gevoelig is voor Cibapet? Wees niet bang. Cibapet CBD pastilles smaken namelijk lekker en bevatten vitamines zodat ze een echte traktatie krijgt. Daarbij ervaart ze geen vervelende bijwerkingen. De tabletten kunnen ter ondersteuning van een goede gezondheid dagelijks worden toegediend. Elke verpakking Cibapet CBD pastilles bevat 100 tabletten die per stuk 1,3mg CBD bevatten.

Deze week met 10% korting in onze webshop.

Deze week met 10% korting in onze webshop
Aanbieding is geldig van 20-01-2020 t/m 26-01-2020
en alleen in de webshop.

Den Hoek Inside: telefoon stress

In deze nieuwe serie bloggen neem ik u graag mee achter de schermen bij Den Hoek. Meer weten over de artsen, therapeuten en assistentes? Wat maken wij allemaal mee in onze levendige praktijk? Dit en nog veel meer!

Onze praktijk ligt op een bijzondere plek. Verscholen tussen de drukte van Utrecht, Zeist en De Bilt ligt een klein stukje prachtige natuur.

De monumentale boerderij, waar onze praktijk in gevestigd zit, ligt hier middenin.

Elke dag als ik naar mijn werk rijd geniet ik, elk seizoen zie je de natuur veranderen, ondanks de drukte in de ochtend van de fietsers op het toch wel smalle weggetje.  

Met regelmaat zien we in onze “achtertuin” prachtige dieren. Reeën, zwaluwen, ijsvogels, roofvogels, ringslangen en natuurlijk heel veel insecten. Die laatste hoef ik persoonlijk niet te vaak te zien, maar ik weet dat ze nodig zijn 😉

Helaas brengt de locatie van de praktijk ook wat ongemakken met zich mee.

Het weggetje om ons te bereiken is vrij smal en wij vallen onder “het buitengebied”. Dit houdt in dat wij, vergeleken met de rest van de digitale wereld, vrij prehistorisch internet hebben bijvoorbeeld. Het is behoorlijk traag en de verbinding valt soms weg.

Dit is lastig en af en toe erg frustrerend, maar nog niet onoverkomelijk. Totdat we van KPN het bericht kregen dat ISDN zou worden opgeheven.

Bij ISDN kun je meerdere telefoonlijnen laten binnenkomen. Uiteraard hadden wij dit ook, er konden 2 lijnen tegelijk gebruikt worden en daarnaast was er nog een extra aparte lijn voor het uitbellen.

Ongeveer tegelijk met dit bericht kregen we bericht dat ons buitengebied voorzien zou gaan worden van glasvezel! U begrijpt, we waren ontzettend blij. Per januari 2019 zouden we eindelijk snel internet en meerdere telefoonlijnen hebben.
Maar helaas…er bleek al snel een behoorlijke vertraging te zijn. De oplevering werd opgeschort naar november 2019.

September 2019 was het eindpunt voor ISDN. Dus over naar een noodplan om te overbruggen van september tot november. Na veel puzzelen werd een oplossing gerealiseerd met mobiel/4G bellen.

Helaas, we hadden te vroeg gejuicht.

Glasvezel had alweer flinke vertraging opgelopen, nieuw vooruitzicht: voorjaar 2020. Als we geluk hebben…

Ondertussen was de ISDN dus opgeheven en daarmee ook onze telefoonlijn. Het bellen met de mobiele telefoons via 4G bleek in de praktijk een stuk minder goed te werken dan dat het zou moeten volgens de telefoonaanbieder.

Uren bloed, zweet en tranen voor onze praktijkmanager Stefanie volgde. Hoe dit op te lossen?

Ook voor de assistentes was het erg frustrerend. We willen graag iedereen duidelijk en vriendelijke te woord staan, maar dit werd ons soms echt onmogelijk gemaakt. Hoe vaak er niet in de praktijk klonk: “Hallo, hallo, hallooooo hoort u mij?!”

Onderling gingen we er op een gegeven moment maar wat grapjes over maken: de telefoon gaat, spannend! Lukt het of lukt het niet?!

Gelukkig is er inmiddels een oplossing gevonden die een stuk beter lijkt te werken.

Het is nog niet zo ideaal als een vaste lijn of zoals glasvezel zou zijn, maar het werkt!

Mocht u ons dus een keer niet direct te pakken krijgen, dan zou het dus kunnen dat we bijvoorbeeld even geen bereik hebben. We vinden dit erg vervelend en hopen dat u de moeite wilt nemen om op een later moment het nogmaals te proberen.

Uiteraard mag u ons ook altijd een mailtje sturen zodat wij contact met u op kunnen nemen.

En als u bij ons op de praktijk bent geniet dan vooral extra van al het moois wat “ons buitengebied” wél te bieden heeft!

Vragen Vuurtje 25 november

Vraag: “Kan je gedragsproblemen bij een paard ook aanpakken middels supplementen? Ruin vertoont hengsten streken.”

➡️ Jeroen Duenk gaf inderdaad al aan hiervoor een lever compositum ingezet kan worden, zoals bijvoorbeeld Phytonics Liver comp. Met name bij boos en agressief gedrag kan dit zeer zinvol zijn. Woede en boosheid komt vaak door een lever(energie) die uit balans is. Daarnaast kan de Phytonics HormOne gebruikt worden bij teveel hengstengedrag. Geeft dit niet voldoende resultaat kan een behandeling noodzakelijk zijn om eventuele blokkades op te heffen.

Vraag: “In de kwantumfysica is gebleken dat er een directe relatie is tussen waarnemer en materie. Er is geen losstaand object. Hoe kun je , wanneer je een dier doormeet, er dan zeker van zijn dat jouw ideeën en verwachtingen de meting niet beïnvloeden?”

➡️Dit klopt helemaal, daar kun je nooit helemaal zeker van zijn. Maar dit geldt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld de interpretatie van röntgenfoto’s. Wij proberen onze artsen en therapeuten te trainen om zo objectief mogelijk te meten. Daarnaast werken wij in een team en wordt er regelmatig nagemeten door collega’s. Mocht u hier meer over willen weten dan mag u ten alle tijden een keer telefonisch overleggen met Eric Laarakker.

Vraag: “Is het zinvol om mijn poes die 1 voorpoot mist en zeker een jaar of 13 is (komt uit asiel) een supplement te geven ter ondersteuning van haar gewrichten/spieren? Ze is nog heel speels en vertoont geen – voor mij zichtbare – lichamelijke klachten. En zo ja, welk product..”

➡️Ja dat kan zeker zinvol zijn! In dit geval zouden wij een middel adviseren om de spieren sterk en soepel te houden, bijvoorbeeld Phytonics Muscle support. Mocht de kat in de toekomst strammer worden kunt u overgaan naar Phytonics Joint comp, dit is echt specifiek voor de botten en gewrichten.

Nieren en de kou

Wist u dat de nieren niet zo goed tegen de kou kunnen?

Onze dierenarts Mallika legt uit hoe, met name de oudere dieren met artrose, hier last van hebben.

“De dagen worden weer snel korter en de winter is in aantocht. Tijd om extra aandacht te besteden aan het orgaan dat hier het meest onder lijdt: de nier. De nieren kunnen niet zo goed tegen de kou. Vooral bij oudere honden met artrose klachten zien we vaak in deze periode een terugval: meer stijfheid en pijn in de gewrichten en daardoor minder willen bewegen en minder vrolijk.

De nierenergie neemt met het ouder worden sowieso al langzaam af en de wintertijd is dan net de laatste druppel, waardoor de balans zoek raakt. Daarom is het verstandig om onze oude, trouwe viervoeters met artrose klachten een handje te helpen door rond deze tijd de nierenergie te ondersteunen. Dit kan door middel van een behandeling, maar ook ondersteuning door middel van (fytotherapeutisch) supplement kan al erg zinvol zijn.
Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden!”

Vuurwerk?

Vuurwerk? Nu al? Jazeker!
Voor u er erg in heeft zijn de eerste knallen weer een feit. Een dier wat al angstig en in paniek is, is lastig om te kalmeren. Start daarom tijdig met natuurlijke ondersteunende middelen zodat deze kunnen inwerken en u goed kunt bepalen wat voor uw dier de juiste dosering is. Om u een richtlijn te geven hebben wij het “Stappenplan vuurwerkangst”. Lees meer over het stappenplan.